Spoed afspraak | Tandartsenpraktijk Central Plaza | Lelystad

Spoed Tandarts

Bel in geval van een tandheelkundig spoedgeval: 0320 215 574

Neem onmiddellijk contact met ons op als u een van de volgende tandheelkundige noodsituaties ervaart. Zie de algemene instructies voor verschillende tandheelkundige noodgevallen hieronder om te volgen totdat u naar een tandarts gaat.

Kiespijn

Ibuprofen of Advil kan worden ingenomen om een ​​paar uur te proberen de pijn te verlichten. Gebruik het zoals aangegeven door de fabrikant. Negeer de ervaren tandpijn niet, ook al lijkt deze vanzelf te zijn verdwenen. Het negeren ervan kan tot veel ernstige complicaties leiden. Kiespijn kan door veel verschillende redenen worden veroorzaakt.

Gebarsten of gebroken tand

Soms zijn fracturen redelijk pijnloos, maar als de scheur zich uitstrekt tot in de wortel, is de pijn waarschijnlijk extreem. Breuken, scheuren en breuken kunnen verschillende vormen aannemen, maar worden meestal veroorzaakt door trauma, slijpen of bijten. Als een tand is gebroken of gebarsten, moet u zo snel mogelijk naar de spoed tandarts gaan.

Waar een tandsegment is afgebroken, volgen hier enkele stappen die u thuis kunt ondernemen:

 • Bel ons praktijk op 0320 215 574
 • Breng gaas aan op het gebied als er gedurende 15-30 minuten bloeden is totdat het bloeden is gestopt
 • Plaats een ijspak op de wang om zwelling en pijn te minimaliseren.
 • Bedek het getroffen gebied met vrij verkrijgbaar tandheelkundig cement als het niet mogelijk is om de tandarts onmiddellijk te zien.
 • Neem een ​​pijnstiller.

De aard van de breuk of scheur beperkt de mogelijkheden van onze tandartsen. Als een breuk of scheur zich uitstrekt tot in de pulpa van de tand, is wortelkanaalbehandeling de enige effectieve manier om de tand vast te houden. Bij wortelfracturen is een extractie vaak de enige behandeling.

Gebroken kunstgebit of brug

Probeer deze apparaten niet zelf weer aan elkaar te lijmen. Breng de stukken mee naar uw tandarts om ze goed te laten repareren.

Vulling of kroon verloren

Als een vulling of kroon verloren gaat, kan de tand ongelooflijk gevoelig worden voor temperatuurveranderingen en druk.

Veelvoorkomende oorzaken van het verliezen van een kroon is de vorming van bederf onder de kroon. Het verval vreet weg aan de onderliggende basis van de kroon en verandert daardoor de vorm. Hierdoor past de kroon niet meer en komt hij los.

In beide gevallen moet zo snel mogelijk een bezoek aan uw tandarts worden gebracht. In het geval van een kroon, neem deze dan mee naar uw tandartsafspraak voor het geval het alleen maar een kwestie is van opnieuw cementeren. Vertraging bij het bezoek aan uw tandarts om dit te doen, kan ertoe leiden dat de tanden in de ruimte verschuiven, waardoor het moeilijk of onmogelijk wordt om de kroon opnieuw in te brengen. Een blootgestelde tand loopt ook een groter risico op meer schade door breuk of holtevorming.

Losse tanden

Een tand kan losraken door trauma, verval of botverlies van de tand. Afhankelijk van de oorzaak en ernst van de mobiliteit kan dit soms worden bespaard. Een wortelkanaalbehandeling of plaatsing van een spalk om de tand te stabiliseren kan nodig zijn om de tand te behouden.

Het is belangrijk om direct een van onze tandartsen te bellen voor het maken van een afspraak. Gebruik in de tussentijd een koud kompres en vrij verkrijgbare medicijnen om pijn te verlichten.

Afgesplitste tand (uitgeslagen tand)

Wanneer een tand door een trauma uit de mond is geslagen, raken de zenuwen en bloedvaten beschadigd. Als de tand echter binnen een uur correct terug in de kom wordt geplaatst, bestaat de kans dat de weefsels opnieuw zullen groeien en dat u die tand nog een aantal jaren kunt behouden. Mocht dit gebeuren, dan moet u zo snel mogelijk naar uw tandarts gaan. Volg deze stappen totdat u een spoed tandarts kunt zien:

 • Pak de tand bij de kruin op en spoel hem af onder warm water. Raak de wortel NIET aan.
 • Plaats het indien mogelijk terug in de houder – zoniet stop het in het wangzakje.
 • Als de tand niet in de mond kan worden geplaatst, plaats de tand dan als laatste redmiddel in een kopje melk, speeksel of water. Het is belangrijk om te voorkomen dat de tand uitdroogt.
 • Ga snel en veilig naar de tandarts.
 • Onze tandartsen zullen proberen de tand in zijn natuurlijke kom te vervangen. In sommige gevallen zal de tand weer vastzitten, maar als de interne mechanismen van de tanden ernstig beschadigd zijn, kan wortelkanaalbehandeling noodzakelijk zijn.
 • Het is belangrijk op te merken dat in deze omstandigheden problemen met de getraumatiseerde tanden zich jaren later kunnen voordoen en nog steeds verband houden met dit incident

Acuut kaakletsel

Uw kaak kan gebroken of gebroken zijn of u heeft deze misschien ontwricht als u uw kaak niet kunt bewegen, of als het pijn doet wanneer u uw mond normaal sluit. U moet naar de dichtstbijzijnde eerste hulpafdeling gaan en ook contact opnemen met uw tandarts, omdat uw beet permanent kan veranderen.

In de informatie over mondgezondheid en op www.allesoverhetgebit.nl staan enkele voorbeelden en tips bij acute pijn en andere vervelende situaties aan uw tanden of mond.

Bij acute pijn of andere spoedgevallen, belt u buiten openingstijden: 036-3035290.